Apoteket ca. år 1900
              De danske apoteker blev opbygget over stort set samme skema og med hensynet til en overordnet samfundsplanlægning.

                                 

Medicin og lægekunst gennem tiderne

Medicin     

droger fra de varme lande

Urter og planter       hyldeblomstthe, sirup og hyldetræ

Borsyrefremstilling

Hospitalet

klosterhaven, urter og spitalerne

sygdom som våben

influenza

En decemberdag i slutningen af 1890erne gik en medhjælper ned i kælderen under Helms apotek i Horsens medbringende en lampe for at hælde æter på mindre flasker fra standflasken. Han spildte lidt, der løb hen under lampen og blev antændt ,så en explosion skete. Med tøjet i brand løb han op i apoteket og fik hjælp til at få tøjet taget af. Omkring 10 balloner med spiritus, terpentin mv. blev knust og antændt og nogle ruder blæst ud, men brandvæsenet fik snart slukket branden, der ikke bredte sig yderligere da kælderen var bygget af murede hvælvinger. En del brystmixtur på flasker blev dog ødelagt, men apoteket kunne fortsætte driften og medarbejderen kunne trods forbrændinger fortsat passe sin gerning.

                                            

         H.C. Andersen:   Den lille Klaus og den store Klaus                          

 

  Et Apotek i provinsen: Grenaa Apotek
herunder, officinet med syn ind i recepturet der har åbning ind til materialkamrene bagved th.

                  
Officin og receptur er her set fra kontoret og bagved  findes vagtlokalet. Man kunne arbejde mere end 60 timer ugentligt til en løn af 1500 kr. om måneden.
Indgangsdøren
til officinet er flankeret af søjler i granit og sandsten, der bærer altanen ovenover, hvor apotekeren  bor med familien. Der er port til gården, hvori der er opgang til apotekerens private beboelse og  nederst kontorer. De ansatte spiser med ved familiens bord, men derved mistede de deres valgret, så man betalte så for ydelsen, så havde man stadig foden under eget bord. Apotekeren var ofte imod alt dette nymodens halløj med ordnede forhold og loft over arbejdstiden. Medhjælperne krævede bl.a. 1 times pause efter nattevagten. Karnappens rum var beregnet til fruens blomster. En havehal i form af et peristyle og et springvand i gården fuldender det smukke byggeri. Fra altanen over karnappen var der vid udsigt over hav og land.

                  

Der var indlagt gaslys (markeret med cirkel) og centralvarme.
              O er springvandet i gården.
Analyseværelset har stinkskab med aftræk til skorsten ligesom laboratoriet. Det har 2 destillationsapparater. Når der var forholdsvis meget laboratorium og analyse var det på grund af den uddannelse der blev gjort her samt efterprøvning af de indkøbte varekvaliteter. Der var også indtjening på spirituosa og her vin udover på tabletter, piller, dråber, miksturer og diverse kemikalier og veterinærmedicin for at drive hele gesjæften.
Tabletter fabrikeres i en tabletpresse i presserummet bag laboratoriet, hvor der er en tørreovn i forbindelse med en dampkedel, hvor de bagefter tørres. (Piller laves i materialkammeret ved, at de fugtige piller trilles mellem 2 brædder og tørres).
Giftkammer
findes ved siden af.
 Forstuen har trappe op til flaskelageret
Materialkamre: Det store i midten er der, hvor der vejes op og påfyldes flasker. Der er håndvask. De 2 siderum (urter og veterinærmedicin) har ikke varme for netop at holde varerne kølige. Der går en trappe ned til kælderen, hvor der ofte fandtes forråd og fyr.
Kontor, arkiv og fortrappe
med telefonrum.
Vagtværelse
: Da der var døgnbetjening, var der et værelse med garderobe, hvor nattevagten kunne hvile. Recepturet er der hvor medicinen o.a. blandes efter lægens recept under en receptarius. Recepterne var ofte individuelle blandinger af fx urter og stoffer der blev leveret som pulver, piller og creme. Andet havde man på lager, lavet i større portioner, som zinksalve, lavet af zinkhvidt og fedtstof efter forskriften i farmakopeen.
Officinet er der hvor offentligheden henvender sig ved skranken, der er forsynet med 2 store gaslygter. 2 egetræsborde bagved har vægte til afvejning og der er skuffer til penge og genbrugspapir. Bagved er skuffer med de nyeste medikamenter, urter, rødder, krydderier, kemikalier som blegevand og karbolsyre, flydende mediciner som dråber og tinkturer,  forbindsstoffer oma.  Der er stødekammer i baghaven og autoriseret blækfremstilling i kælderen, hvor der også er vinkælder og kammer til brandbare  væsker, som æter, stenkulsnafta, og benzin.       Borsyrefremstilling

 

 

 

 

 

 

           Apoteket i kolonierne
Selv i kolonierne havde man øje for de nye bevægelser blandt arbejderne og derfor måske også hos apoteksmedhjælperne.    Valkyriens togt   del2


Vestindisk bitter, angosturabitter og kinabitter med kinin/ KINABARK 

På hylderne er øverst anbragt apotekerkrukker og nederst standflasker med ting som eddikesur lerjord (blyacetat), skedevand, bomolie, blegevand, pimpinelle- og hoffmansdråber, kloroform,  pletvand, radervand, engelsk salt osv. I kolonierne var tilsvarende, autoriserede apoteker. Vi ser her også de ansatte hvoraf flere er sorte danskere med farmaceutuddannelse. Bemærk tidens skægmode med store cykelstyroverskæg. Det er jo nok de vigtigste ansatte der er kommet med på billederne udover apotekeren selv.
Vi kan se at der nok også sælges slik som måske kandis, engelsk lakrids eller syrlige drops og bolcher og her er tillige egen romproduktion udover fremstilling og salg af mineralvand og is. Man kunne lave egen lokal bitterdram og den var jo nok sundere, når den nu sådan kom fra apoteket, især hvis det hed sig i folkemunde, at den kunne helbrede alskens skavanker. Man lavede selv hostesaft af alkohol, stokroserødder, rabarberrødder, hampeharpiks, lakrids, salmiak og med måske et stænk opiumtinktur og lidt æter tilsat for at sætte virkningen op.
Man havde ting som: Kinin, salicylsyre, atropin, hyoscyamin, skopolamin, morfin, heroin og kokain selvfølgeligt efter lægens recept. Man havde giftstoffer som formalin, arsenik og stryknin fx. til rottekrudt og tonika, en styrkende drik. Der var kresol, kreosot, karbolsyre og almindeligt brugte ting som fransk terpentin, og mølkugler af kamfer.
                              
                                                              Hyldethe sender børnene til de varme lande sagde HC. Andersen i sit æventyr.

                                      
                                          Sukkerstænger med pebermynteolie

                                                     
                             Destillationsrummet med dampopvarmning af kolberne, ballon, kulbækken med digel og destillationsapparat med svaletønde.

                     Lyd: Varde Apotek       Andre relaterede sider:  sygdomme   influenzaH5N1          medicin           Hospitalet       planterne og apotekshaven

                                                                               


                                                                                                forside