Træer     Behandling og vedligeholdelse af træ
Platan                                 

                                         
             
Tax

Hassel

Elletræerne   Elletræet


Dyrk din egen mistelten i haven                  Af Gusta Clasen, Haveselskabet

Du bør altid hænge en kvist mistelten over døren ved juletid. Det holder nemlig onde ånder væk og sikrer julefreden, hvis man skal tro de gamle sagn og julefortællinger. Og så bærer mistelten en stor kærlighedsenergi. Det er derfor, du skal kysse din udkårne under misteltenen. Mon ikke det virker endnu bedre, hvis misteltenen er af egen avl?

Ifølge gartner og haverådgiver Jesper Corfitzen fra Haveselskabet er det relativt let at så mistelten i haven. Det kræver dog lidt tålmodighed. Der går nemlig 4-5 år, før planten er store nok til, at du kan begynde at klippe kviste af den.

- Men når du først har mistelten i din have, er du sikker på, at være selvforsynende med misteltenkviste til brug i julen, fortæller Jesper Corfitzen fra Haveselskabet
.

Misteltenfrøene skal være helt friske
Mistelten vokser som en såkaldt halvsnylter på træer af bl.a. æble, tjørn og ask, som den stjæler vand og næringsstoffer fra, dog normalt uden at slå værtstræet ihjel. Frøene skal derfor sås i et grenhjørne på det udvalgte værtstræ. Det er meget vigtigt, at frøene er helt friske, og at de kommer fra den samme slags træ, som du vil dyrke misteltenen på.

- Det kan ikke anbefales at bruge frø fra misteltenkviste købt hos blomsterhandleren her op til jul, da disse kviste oftest er klippet flere uger i forvejen. Frøet kan kun tåle at ligge to til tre døgn i mørke, før det skal sås på sit værtstræ. Derfor er det bedst at skaffe frøene fra en anden haveejer, der har mistelten i haven, anbefaler Jesper Corfitzen fra Haveselskabet.

Du må ikke hente dem i naturen, da mistelten er sjælden og fredet.

Sådan sår du mistelten i haven
Frøene skal sås fra marts-maj. Mas bærrene med de slimede frø forsigtigt ind i et grenhjørne på det valgte værtstræ. Veddet i grenvinklen på træet skal være forholdsvis ungt og saftspændt ved såning.

Så gerne mange frø, da det ofte kun er 20-30 procent, der spirer. Desuden skal du jo gerne opnå at få både hun og hanplanter, da det er forudsætningen for, at misteltenen får bær.

Det første år efter såning kan du ikke rigtigt se noget på træet andet end, at de frø, der er spiret, har sat to små sugekopper ind i værtstræet. Først den følgende sommer kommer det første sæt blade. Og først efter fire til fem år har misteltenen en størrelse, hvor du så småt kan begynde at høste kviste af planten ved juletid. Med tiden kan misteltenen blive op til godt en meter i diameter, og den får karakter af en fuglerede oppe i træerne.

Rækker din tålmodighed ikke til at vente så længe, kan du på en del planteskoler købe træer med mistelten på.

Læs mere på www.haven.dk

kildeangivelse: Haveselskabet

Foto: Jesper Corfitzen, Haveselskabet