Udsendelse om raketterne klik på billedet           raketter og missiler  

Den første egentlige rumraket,var russisk (sovjetisk) og opsatte satellitten Sputnik 1 d. 4. oktober 1957 fra Baikonur.
Det første menneske i rummet var russeren
Yuri Alekseyevich Gagarin 
(9. Marts 1934, Klushino, Smolensk Oblas – 27. Marts 1968) , der blev opsendt d. 12. april 1961 med Vostok 1 og fløj i 108 minutter rundt om jorden, hvorefter han landede med faldskærm.

Omkring 8. maj 2021 opsatte Kina det første modul af en ny rumstation i kredsløb om jorden og 15. maj landsattes et marskøretøj på mars af Kina. Inden da havde Kina landsat flere landingsfartøjer på månen og herfra hjemtaget prøver af overfladen. Et modul landede på månens bagside.

                                             Lyd   Sputnik og Gargarin

               I april 2024 opsendte Rusland Sojus 25 missionen til ISS

                                            

Den mest seriøse film om en rejse i rummet, Stanley Kubricks. Rumrejse år 2001:
Under månens overflade er fundet en 4 mio. år gl. monolit, der sender signaler til Jupiter (i romanen Saturns ringe) og derfor sendes en firma expedition afsted for at klarlægge fænomenet. Computeren Hal forsøger at slippe af med besætningen, men det lykkes den sidst overlevende expeditionsleder  Dave Bowman at koble computeren fra , ved at fjerne ram-hukommelserne en for en. Han flyver nu videre mod Jupiter, men fanges af et psykedelisk hul og ser sin alderdom og legemet dø. Monolitten er en extra dimension, energimaskinen, og ifølge manuskriptforfatteren A. Clarke kan den udlægges som vores egen personlige tolkning af  årsagssammenhængene med vort liv.

                                                                            Jupiter
Ideen til handlingen er fra en roman om den sorte monolit, der er en alarm som advarer om menneskets udrejse fra jorden. Menneskets epoke er meget kort. Urtidsmenneskets knoglekølle bliver til rumskibet på kort tid. Men hvis vi overvinder tiden i rummet, kunne vi ramme et ormehul i rummet og derved overvinde dimensionerne. Da afstandene er overvældende må tiden overvindes for at rejse til de nærmeste omgivelser. I Kubricks film gøres  det ved computerstyret dvale af kroppen ved 3 grader. Vi ledes til eftertanke over universets gåde: Man kunne jo  tænke at de sorte huller og "Big Bang" er "pumper mellem dimensionerne", der holder energi-ligevægten, poetisk udlagt sådan en slags forbindelse med højere dimensioner med større magter i hænde osv. Der er en extra dimension, symboliseret af monolitten og tiden, men den skal måske ikke findes i rummet.  Filmen gir ikke færdige løsninger, men mange spørgsmål til mennesket og dets samfund.

                     
           Lyd  Kinas nye rumstation 2021

 LYT TIL UDSENDELSEN OM kINAS OPSENDELSE af det første mandskab til den kinesiske rumstation klik på billede
 

Tid, rum og udstrækning
For at skabe udstrækning må en dimension forbindes med en anden. derved haves en linie, hvis kvadrat er et fladt billede, som hvis det gives en tredie dimension, danner et rum, en verden hvor biologisk liv så kan opstå med tiden. Fanget i tiden, som vi er, ville opholdet i en overordnet fire-dimensionel verden, kunne frigøre os fra tidens regime og muliggøre andre fantastiske og mirakuløse ting, som at være usynligt tilstede.

                                                                                    

 

Filmen behandler en række filosofiske temaer: Genfødsel, mandens kamp mod maskinen, ånd og følelser mod matematisk beregning, livet alene i det gigantiske lydløse, mørke rum og tid/rum paradoxet om afstandene og menneskets korte momentvise tilstedeværelse i rummet i forhold til rejsetid for blot radiosignaler. Computerens fejl og regime, den kan mundaflæse og hygge om folk, men er ond. Den planlægger og beslutter at ofre folk for en højere sag, men den har sine fejl. Mennesket må genvinde kontrollen over dets samfund.

                                                                                  Månen

Afstanden til Månen svinger mellem 356 000 og 407 000 km
                          


Computeren HAL (9000) analyserer og agerer med følelser og bliver bange og ender som mentalt forstyrret, der synger Daisy, Daisy give me your answer do... som maskinens skæbnesang mod sit endeligt.
Musikken i tomrummet der dvæles ved er fx. Ligeti, Strauss d.y. Richard Strauss og Acram Khatchaturian

                                        Effekterne er utrolige og skabt uden computer, men inspireret af LSD oplevelser.

 

 Space of the apes                "Abernes planet"                 

Afstanden til Jupiter mere end 587 mio. km (Mars mere end 55 mio. km.)           lyt  Uranus